Oferujemy następujące grupy asortymentowe:
Przyprawy i mieszanki przypraw
Naturalne przyprawy oraz ich kompozycje stosowane w przemyśle spożywczym. Posiadamy ciekawe i unikalne mieszanki nadające potrawom niepowtarzalny smak.
Mieszanki funkcjonalne
Wieloletnie doświadczenie w branży oraz fachowość naszych technologów jest gwarancją wysokiej jakości oferowanych mieszanek, których zastosowanie zapewnia między innymi aktywację białek do wiązania wody, wspomaganie, tworzenie i stabilizację barwy oraz wzmocnienie smaku wyrobów. Na życzenie oferowane są również preparaty wraz z optymalnie dobraną mieszanką przyprawową. W tej grupie produktów oferujemy także emulgatory na bazie estrów kwasów tłuszczowych służących do wytworzenia stabilnej emulsji tłuszczowej.
Mieszanki dekoracyjne
Wysoka jakość Państwa wyrobów kulinarnych to także w części zasługa atrakcyjnego wyglądu produktu, dlatego oferujemy także mieszanki stosowane w celu dekorowania powierzchni wyrobów oraz urozmaicania ich smaku i prezencji. Stosowane najczęściej w produkcji farszów i pasztetów.
Barwniki
Zapewniają szerokie spektrum zastosowań, głównie w celu zapewnienia naturalnej i atrakcyjnej barwy wytwarzanych produktów spożywczych.
Aromaty
Kompozycje jednorodne lub mieszanki aromatów, ekstraktów przypraw, substancji wzmacniających smak do stosowania w produkcji spożywczej.
Dodatki i mieszanki z linii Clean Label
W ostatnich latach zauważamy wśród naszych Klientów oraz ich konsumentów coraz większe zainteresowanie składem produktów konsumpcyjnych, głównie wędlin i przetworów mięsnych. Konsumenci zwracają uwagę na skład produktów w szczególności w zakresie obecności wszelkiego rodzaju dodatków ze znakiem „E”, które powszechnie uznawane są za szkodliwe. Ich obecność w gotowym wyrobie mięsnym pozycjonuje dany produkt jako „niezdrowy”. Zauważane są tendencje postaw konsumenckich polegające na tym, że klient jest skłonny zapłacić więcej za dany produkt, ale mieć gwarancję jego wysokiej jakości.
Firma "Dora-Food" wychodząc naprzeciw tym tendencjom opracowała i wdrożyła do produkcji linię mieszanek dla przetwórstwa mięsnego. W skład linii CL wchodzą zarówno solanki, preparaty białkowe, aromaty jak i gotowe mieszanki przyprawowe lub przyprawowo – funkcjonalne. Linia produktów jest systematycznie rozbudowywana, deklarujemy także możliwość opracowania dla Państwa dowolnie wybranej mieszanki w wersji CL.
MIESZANKI DEKORACYJNE: „AROMA DEKOR”
Uzupełnieniem oferty mieszanek przyprawowych i funkcjonalnych są specjalnie opracowane posypki gwarantujące wyprodukowanym wędlinom atrakcyjny wygląd, smak i aromat.
Użycie naszych mieszanek dekoracyjnych zdecydowanie podnosi atrakcyjność wyrobów eksponowanych w ladach chłodniczych.
Posypki polecamy do wyrobów grillowych, wędzonek, pieczeni i pasztetów, mogą być także składnikiem farszu wg indywidualnych potrzeb.
W szczególny sposób polecamy:
- AD MEKSYKAŃSKA – posypka z udziałem papryki, barwi wyroby na żywy, pomarańczowo-czerwony kolor
- AD PAPRYKOWO-KOPERKOWA – posypka o zróżnicowanej kolorystyce
- AD UNIWERSALNA – posypka o szerokim zastosowaniu wizualno – smakowym
- AD PAPRYKOWO-CZOSNKOWA – kompozycja zapewniający ciekawy kolor wraz z wyraźną nutą czosnku
- AD BEKON GRILL – posypka sprawdza się także jako dodatek do wyrobów na grilla: mięs lub kiełbas
- AD PASTRAMI – posypka dedykowana do pieczeni
- AD LEŚNA – posypka idealna do wyrobów z udziałem mięs z dziczyzny, lub wyrobów imitujących dziczyznę.
- AD ORZECHOWO-SEZAMOWA – polecana do wędzonek i pieczeni
- AD POLARNA – nadaje wyrobom ciekawy i unikalny, zielonkawy kolor
Barwniki:
DF KML KARMELIN - Barwnik na bazie karmelu i annato, w postaci płynnej, rozpuszczalny w wodzie.
Kolor brunatnoczarny. Stosowanie barwnika skraca czas obróbki cieplnej kiełbas, ogranicza straty związane z wydajnością, nadaje stały, powtarzalny kolor wyrobom.
Instrukcja barwienia jelit naturalnych z wykorzystaniem preparatu DF KML KARMELIN:
I. Opłukać jelita z soli i przelać ciepłą wodą.
II. Przygotować roztwór barwiący:
PRZYKŁAD
a/ 1 kg DF KML 3 ÷ 5 kg ciepłej wody o temp. 45-50 oC dla kiełbas wędzonych na ciemno - brązowy kolor.
b/ 1 kg DF KML 7 ÷ 10 kg ciepłej wody o temp. 45-50 oC dla kiełbas wędzonych na jasno-brązowy kolor (typ zwyczajna)
III. Przenieść przelane jelita do roztworu barwiącego i dokładnie wymieszać, pozostawić ok. 15 minut.
Przemieszać, a następnie dokładnie wypłukać jelita w czystej wodzie
Uwaga!
Jelita w roztworze barwiącym można pozostawić do kilkunastu godzin - tym samym uzyskamy ciemniejszy efekt barwienia.
IV. Nadziewanie
DF SMOKE – preparat barwiący polecany w szczególności do barwienia szynek i wędzonek. Ogranicza straty w trakcie obróbki w komorach wędzarniczych.
Ofertę dostosowujemy do indywidualnej specyfiki naszych Klientów. Zawsze staramy się poznać potrzeby lub inne zagadnienia związane z technologią produkcji, aby dopasować naszą ofertę do wymogów zakładu Klienta.